Peki termojel nasıl ısıtılır? Termojeller kişinin ihtiyaçlarına göre çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Bu kullanım alanlarında sıkça tercih edilen termojeller, pratik ve güvenli bir kullanım sağlar.
Termojellerin çeşitli kullanım alanlarından bazıları şunlardır:
- Soğutularak ya da ısıtılarak kullanıldığında bölgesel kan akışını arttırır ve uygulama yapılan bölgedeki kasların gerilimini azaltır
- Kadınların regli dönemlerinde ve özellikle adet sancılarında ısıtılarak kullanılması sancılı adet ( Dismenore ) şikayetlerini azaltır
- Çeşitli sebeplerden kaynaklanan bel ya da mide ağrıları olduğunda ısıtılarak kullanılır
- Kramp oluştuğunda uygulanır
Bu kullanım alanlarının yanı sıra termojeller hayatımızda buz küpleri ya da sıcak su torbalarından daha pratik bir kullanıma sahip olması sebebiyle çeşitli pek çok alanlarda kullanılır. Ancak kişilerin en merak ettiği soruların başında termojelin ya da bilinen diğer ismiyle “jel buz torbasının içinde ne var?” sorudur. Termojellerin içinde genel olarak %20,5 Su, %70 D-glusitol, % 9.2 çapraz bağlantılı poliakrilat kopolimer, %0.05 renklendirici (genellikle mavi), % 0.3 Methylchloroisothiazolinone bulunmaktadır.
Termojellerin kullanım alanının bir kısmında ve özellikle eklem ağrıları gibi durumlarda termojeller ısıtılarak kullanılır. Tüm sıcak uygulamalarda sıcak termojel uygulamak için termojel, mikrodalga fırında ısıtılabilir. Bu ısıtma işlemi mikrodalgaya girebilen bir kasenin içine termojelin konulup sonrasında üstüne sıcak su konularak 900W ayarda üç sefer 90 saniye olacak şekilde toplam 180 saniyede termojeli yeterli ısıya ulaştırabilmektedir. Mikrodalga fırın dışında kaynamış suyun içinde üç dakika bekletmek de termojeli yeterli ısıya getirecektir. Oda ısında 27 santigrad derecedeki termojel, 80 santigrad derecelik suyun içinde 180 saniyede ısıtılabilir. Yeterli ısıya ulaşan termojel yaklaşık 60 santigrad derecededir. İlk 10 dakikada sıcaklığının yaklaşık 50 santgrad dereceye düştüğü tahmin edilir. Termojellerde yapılan araştırmaya göre ilk 20 dakikada sıcaklığı yaklaşık 45 santigrad derece olduğu tespit edilmiştir.
Termojelin kullanım alanlarının çoğunda soğuk uygulama için termojel kullanıldığı bilinir. Yaralanma gibi durumlarda soğuk kompres uygulamak için termojel, buzluğa konulur. Termojeli soğutmak için 6 saat ile 8 saat buzluğa koymak gerekir. Bu süre sonunda termojel, sahip olduğu soğuğu uzun süre saklı tutar.