Termojellerin kullanım alanı oldukça geniştir. Peki kampta yiyecekleri termojel sıcak tutar mı? Kişilerin ihtiyaçlarına göre termojellerin kullanım alanları da çeşitlenmekte ve farklılaşmaktadır. Kamp da bu alanlardan biridir.
Kış kampları, soğuk havalarda doğada vakit geçirmeyi seven insanların tercih ettiği bir aktivitedir. Kış kamplarında insanlar vücudunu sıcak tutmanın yanı sıra yemeklerini de sıcak tüketmek isterler. Kış kamplarında yüksek kalori değeri olan, yüksek yağlı besinlerin tercih edilmesi insan vücudunun sıcak kalmasına yardımcı olur. Yiyeceklerin bozulması kış kamplarında mümkün değildir. Ancak kış kamplarında yiyeceklerin ısısını muhafaza etmek oldukça zordur. Bu sebeple kış kamplarında yiyecekleri termojel yardımıyla sıcak tutmak denenmektedir.
Kampta termojel kullanmak pratik bir yöntemdir. Yiyeceklerin ısısını muhafaza etmek için termojel ısıtılarak kullanılmalıdır. Sıcak termojel kullanımı için termojel, mikrodalga fırında ısıtılabilir. Bu ısıtma işlemi mikrodalgaya girebilen bir kasenin içine termojelin konulup sonrasında üstüne sıcak su konularak 900W ayarda üç sefer 90 saniye olacak şekilde toplam 180 saniyede termojeli yeterli ısıya ulaştırabilmektedir. Mikrodalga fırın seçeneği dışında, termojel kaynamış suyun içinde üç dakika bekletmek de termojeli yeterli ısıya getirmeyi mümkün kılar. Termojelin oda sıcaklığından 80 santigrad dereceye ulaşması bu iki yöntemle de sağlanabilir. Isınan termojel ile yiyeceğin olduğu kase sarılarak, kasenin içindeki yiyeceğin sıcaklığını bir süre korumak mümkündür.
Termojel ısıyı ne kadar muhafaza eder? Oda ısında 27 santigrad derecedeki termojel, 80 santigrad derecelik suyun içinde 180 saniyede ısıtılabilir. Yeterli ısıya ulaşan termojel ilk ısındığı anda yaklaşık 60 santigrad derecededir. İlk 10 dakikada sıcaklığının yaklaşık 50 santgrad dereceye düştüğü tahmin edilir. Termojellerde yapılan araştırmaya göre ilk 20 dakikada da sıcaklığı yaklaşık 45 santigrad derece olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu araştırma sonucunda, ısıtılan termojelin 20 dakika boyunca 60 santigrad derece ile 45 santigrad derece arasında ısıyı muhafaza edebilmektedir. Bu araştırmaların sonucunda 60 santigrad dereceye ulaşan termojelin başlangıç noktasındaki oda sıcaklığı olan 27 santgrad dereceye düşmesi en az 80 dakika içinde gerçekleştiği bilinir. Bu durumda kampta yiyeceklerinin sıcak kalması için bir strafor kutuya yiyeceklerin yerleştirilmesi ve önceden ısıtılmış jel paketlerinin yerleştirilerek straforun ısı kaybetmeyecek şekilde kapatılması halinde gün boyunca yiyeceklerin sıcak kalmasına yardımcı olabilir.