Termojel kullanım alanları nelerdir? Termojeller kişinin ihtiyaçlarına göre çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Bunlardan bazıları:
- Soğutularak ya da ısıtılarak kullanıldığında bölgesel kan akışını arttırır ve uygulama yapılan bölgedeki kasların gerilimini azaltır
- Kadınların regli dönemlerinde ve özellikle adet sancılarında ısıtılarak kullanılması sancılı adet ( Dismenore ) şikayetlerini azaltır
- Çeşitli sebeplerden kaynaklanan bel ya da mide ağrıları olduğunda ısıtılarak kullanılır
- Kramp oluştuğunda uygulanır
- Kampta, Doğada veya Yeme-İçmede ürünlerin sıcak veya soğuk tutulmak istenildiğinde
- Spor, Egzersiz veya günlük rutin aktiviteler sonrası uygulanmak üzere soğuk veya sıcak jel paketi ihtiyaçlarında
Bu kullanım alanlarının yanı sıra termojeller hayatımızda buz küpleri ya da sıcak su torbalarından daha pratik bir kullanıma sahip olması sebebiyle çeşitli pek çok alanlarda kullanılır. Ancak kişilerin en merak ettiği soruların başında termojelin ya da bilinen diğer ismiyle “jel buz torbasının içinde ne var?” sorudur. Termojellerin içinde genel olarak %20,5 Su, %70 D-glusitol, % 9.2 çapraz bağlantılı poliakrilat kopolimer, %0.05 renklendirici (genellikle mavi), % 0.3 Methylchloroisothiazolinone bulunmaktadır.
Termojel kullanım alanları arasında olan bir diğer uygulama ise göz çevresi bakımıdır. Isıtılarak kullanılabilen termojel torbaları pek çok sağlık probleminin hafifletilmesinde yardımcı bir rol oynar. Bu açıdan göz çevresi sorunlarına da destek olduğu görülür. Göz çevresinde ister sıcak ister soğuk olarak kullanılabilen termojeller, güvenli bir kullanım sağlar. Özellikle kadınların youn stres, üzüntü gibi durumda şişen gözleri için termojel ısıtılarak kullanılabilir. Ayrıca bu uygulama yüzdeki pek çok sorun için tercih edilebilir.
Termojelle göz bakımı için öncelikle termojelin ısıtılması gerekir. Termojel sıcak kompres için termojel, mikrodalga fırında ısıtılabilir. Bu ısıtma işlemi mikrodalgaya girebilen bir kasenin içine termojelin konulup sonrasında üstüne sıcak su konularak 900W ayarda üç sefer 90 saniye olacak şekilde toplam 180 saniyede termojeli yeterli ısıya ulaşatırabilmektedir. Mikrodalga fırın dışında kaynamış suyun içinde üç dakika bekletmek de termojeli yeterli ısıya getirecektir. Isıtılan termojel, 4 dakika ile 5 dakika arasında göz çevresinde bekletilir. Bu uygulama gözlerin altındaki torbaların giderilmesine de katkı sağlayacaktır. Kadınların sıkça yaşadığı ve özellikle sabah uyandıklarında gözlerinin şiş olması durumunda da termojel soğutularak göz çevresinde bekletilebilir. Bu uygulama kısa süre içinde gözdeki şişliği indirir.