Termojel kullanım alanları, kişinin ihtiyaçlarına göre çok farklı olabilmektedir. Bu sebeple evde termojel bulundurmanın faydaları yadsınamayacak ölçüde fazladır. Bu kullanım alanlarında kullanılan termojeller, pratik ve güvenli bir kullanım sağlar.
Termojellerin çeşitli kullanım alanlarından bazıları şunlardır:
- Soğutularak ya da ısıtılarak kullanıldığında bölgesel kan akışını arttırır ve uygulama yapılan bölgedeki kasların gerilimini azaltır
- Kadınların regli dönemlerinde ve özellikle adet sancılarında ısıtılarak kullanılması sancılı adet ( Dismenore ) şikayetlerini azaltır
- Çeşitli sebeplerden kaynaklanan bel ya da mide ağrıları olduğunda ısıtılarak kullanılır
- Kramp oluştuğunda uygulanır
Bu kullanım alanlarının yanı sıra termojeller hayatımızda buz küpleri ya da sıcak su torbalarından daha pratik bir kullanıma sahip olması sebebiyle çeşitli pek çok alanlarda kullanılır. Ancak kişilerin en merak ettiği soruların başında termojelin ya da bilinen diğer ismiyle “jel buz torbasının içinde ne var?” sorudur. Termojellerin içinde genel olarak %20,5 Su, %70 D-glusitol, % 9.2 çapraz bağlantılı poliakrilat kopolimer, %0.05 renklendirici (genellikle mavi), % 0.3 Methylchloroisothiazolinone bulunmaktadır.
Evde yaşanan yaralanmalarda da termojel kullanılabilir. Yaralanmalarda soğuk kompres uygulamak için termojel, buzluğa konulur. Termojeli soğutmak için 6 saat ile 8 saat buzluğa koymak gerekir. Bu süre sonunda termojel, sahip olduğu soğuğu uzun süre saklı tutar. Soğutulan termojel, yararlanan bölgeye konularak 10 dakika ile 15 dakika boyunca bölgeye uygulanabilir. Bu uygulamanın saatte bir kez, yaralanmanın gerçekleştiği ilk 24 saat ile 72 saat boyunca yapılması tavsiye edilir. Bu uygulama ısıtılan termojel ile de yapılabilir.
Termojeller ayrıca kişisel bakım için de kullanılmaktadır. Bu kullanımlardan biri göz çevresi bakımıdır. Isıtılan termojel, 4 dakika ile 5 dakika arasında göz çevresinde bekletilir. Bu uygulama gözlerin altındaki torbaların giderilmesine de katkı sağlayacaktır. Kadınların sıkça yaşadığı ve özellikle sabah uyandıklarında gözlerinin şiş olması durumunda da termojel soğutularak göz çevresinde bekletilebilir. Bu uygulama kısa süre içinde gözdeki şişliği indirir. Bunun dışında özellikle ev kazaları sonucunda oluşan morlukların oluşmasında da termojelle soğuk uygulama ve termojelle sıcak uygulama yapılabilir.